logo
homeIcon
  1. separatorBlog
  2. separatorEnighet och styrka: Kvinnodagen 2024
ANNONS

Enighet och styrka: Kvinnodagen 2024

Enighet och styrka: Kvinnodagen 2024

Kvinnodagen är inte en anledning att fira. Detta datum är till för att öka medvetenheten om jämställdhetsfrågor som ojämlika löner eller våld mot kvinnor. Även om det under årens lopp har byggts upp ett mer aktivt samhälle i dessa frågor och framsteg har gjorts i flera delar av världen när det gäller politik som syftar till respekt och jämställdhet för människor oavsett kön, finns det fortfarande en lång väg att gå. Syftet med denna dag är inte att gratulera, utan att reflektera över utmaningarna i kvinnors kamp för lika rättigheter. Samt att minnas framstegen och hedra tidigare generationer som höjde sina röster, och till och med förlorade sina liv, i jakten på ett mer rättvist och jämställt samhälle när det gäller jämställdhetsfrågor. Kvinnodagen 2024 togs som en synonym för enighet och styrka. Det beror på att det fortfarande behövs lagar för att skydda kvinnor mot våldssituationer, både i privatlivet och på arbetsplatsen, på grund av deras kön. Sverige anses vara ett av de mest feminina länderna i världen, vilket innebär att värden som relationer och livskvalitet är viktigare än pengar, föremål och arbete. Idag drivs många av företagen av kvinnor och de har viktiga platser inom politiken.

Varför uppmärksammas den 8 mars?

2.jpg

Varje år den 8 mars uppmärksammas kvinnors kamp för att deras rättigheter ska respekteras. Datumet är till minne av de 129 kvinnliga textilarbetare vid bomullsspinneriet i New York, USA, som dog 1857 till följd av en brand medan de strejkade för att förbättra sina arbetsvillkor och fördöma ojämlika löner. Det var en av de första demonstrationerna för att kämpa för sina rättigheter. Olika rörelser, evenemang och mobiliseringar ägde rum efter denna händelse, som fungerade som en referens för att inrätta en internationell kvinnodag. År 1975 firade FN det internationella kvinnoåret. Två år senare, i december 1977, uppmanade FN-församlingen alla stater att, i enlighet med sina historiska traditioner och nationella seder, utropa en dag om året som "FN:s dag för kvinnors rättigheter och internationell fred". Klyftan mellan könen fortsätter att vara ett stort problem idag. Enligt uppdaterade uppgifter från sista kvartalet 2023 var inkomstklyftan mellan män och kvinnor 26,4 procent, och på samma kvalifikationsnivåer är den 20 procent. Ett annat faktum att ta hänsyn till är fördelningen av hushållssysslor till det kvinnliga könet. I genomsnitt 69% av hushållsarbetet och det obetalda omsorgsarbetet utförs av kvinnor, vilket innebär cirka 6 extra timmars arbete. Medan män i genomsnitt inte registrerar mer än 3 timmar. Kvinnor har större svårigheter när det gäller att få tillgång till ett formellt jobb. Endast 33,6% är registrerade i ett sådant.

Affarer 365 ger dig alla rabattkataloger från dina favoritbutiker i Sverige. Mars är kvinnornas månad. År efter år vinner de mark i olika aktiviteter, även om det har en ledande roll i modevärlden. Enighet och styrka på en speciell dag!

ANNONS
arrowDown

Affärer 365 Copyright © 2024 Affärer 365. Med ensamrätt. Kopiering eller reproducering av texterna utan föregående skriftligt avtal är förbjuden. Produktfoton, -bilder och -broschyrer tjänar endast illustrativa syften. Rabatterade priser kommer från officiella distributörer som listas på denna webbplats. Erbjudanden är giltiga angivna datum eller så länge lagret räcker. Denna webbplats syftar till att vara informativ, den kan inte användas för att göra anspråk på produkterna. Priser kan vara platsberoende.